Nieuws

Geplaatst op maandag 18 september 2023

Vergroot de inzetbaarheid van je werknemers

Laaggeletterdheid heeft meer gevolgen voor jouw organisatie dan je denkt

“Meer dan 10.000 werknemers hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en computeren”

In de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Vijfheerenlanden, Lopik en Houten zijn ruim 21.000 inwoners laaggeletterd. Een groot deel daarvan werkt. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit aantal is schrikbarend hoog.
Is jouw bedrijf werkzaam in de sectoren facilitaire dienstverlening, schoonmaak, groen, industrie, horeca, procesindustrie, handel, bouw en transport? Dan is de kans groot dat jouw werknemers moeite hebben met lezen, schrijven en werken met de computer. En dit raakt hun vitaliteit en inzetbaarheid!

Laaggeletterdheid heeft meer gevolgen voor jouw organisatie dan je denkt
Jaarlijks kost het de overheid ruim 1 miljard euro. Een deel ervan is te herleiden naar problemen op het werk. Bijvoorbeeld dat werkafspraken niet nagekomen worden, want werkinstructies en veiligheidsvoorschriften worden niet of nauwelijks begrepen. Met verminderde productiviteit, onveilige situaties, overspannenheid en ziekte als gevolg.


“We zien dat deze groep vaak zelf de stap naar scholing niet durft te zetten, omdat ze weinig ervaring hebben met cursussen of training. Eenmaal over de drempel, blijken ze heel leergierig en dankbaar naar de werkgever. En ook belangrijk, ze hebben ook voordeel van betere basisvaardigheden in hun privésituatie”, vertelt Marjon van den Ven. Ze is projectleider laaggeletterdheid van de gemeente Nieuwegein.

Hoe herken je werknemers met onvoldoende basisvaardigheden?
Kijk eens naar onderstaande veelvoorkomende signalen, waarbij je waarschijnlijk niet eerder een relatie zag met laaggeletterdheid.

  • Ziekteverzuim: Laaggeletterde werknemers melden zich vaker ziek door een slechtere gezondheid, stress en schaamte.
  • Laag slagingspercentage: Medewerkers die maar niet slagen voor certificaten, zoals een VCA.
  • Loonbeslagen: Meer loonbeslagen bij je medewerkers.
  • Digitaal personeelssysteem: Ze maken geen gebruik van voordelen, zoals het inkopen van extra vrije dagen.
  • Digitaliseren: Overgaan naar een digitaal systeem in jouw werkproces loopt vertraging op doordat medewerkers het niet gebruiken.
  • Smoesjes: Je merkt dat medewerkers smoesjes gebruiken om onder belangrijke zaken uit te komen. “Ach, ik ben mijn bril vergeten” of “Doe jij dat even voor me?”.

Wil je weten wat jij binnen jouw bedrijf kan doen?
Op 16 november ben je van harte welkom op het taalevent DigiTaal op de werkvloer. Daar krijg je meer informatie over hoe je laaggeletterdheid herkent binnen jouw organisatie, hoe je een taalaanbieder selecteert, wat de mogelijkheden zijn om een werknemer of een heel team te trainen, hoe je de training inpast in je werkproces en wat de subsidiemogelijkheden zijn. Ook kan je in gesprek met werkgevers die aan de slag zijn gegaan met taal op de werkvloer. Kijk dit filmpje waarin een installatiebedrijf vertelt hoe zij het doen.

https://www.youtube.com/watch?v=EuX7w6et0y0

Dit taalevent wordt georganiseerd door de samenwerkende gemeenten Lekstroom, Stichting Lezen en Schrijven, het Leerwerkloket Utrecht en het Werkgeversservicepunt Lekstroom. Meld je hier aan! We zien je graag op 16 november.

Save_the_date_Digi-Taal_op_de_werkvloer_16_nov_2023.pdf

Overzicht